Derby-ul dintre cele mai bune echipe din Seria B a Diviziei A la handbal feminin, CSM Galați și CSM Iași 2020, câștigat de formația dunăreană cu scorul de 25-23 (14-12), a născut un imens scandal. După duelul câștigat de CSM Galați, antrenorul echipei ieșene Marius Dănuleț, fost selecționer al junioarelor, a lansat un atac extrem de dur la adresa brigăzii de arbitri și a acuzat totodată jocul dur al dunărencelor, catalogând toate aceste aspecte drept „golăneli”.
Partida în cauză, disputată la Galați, a fost arbitrată de cuplul Adrian Manafu (București) – Daniel Pavel (Buzău), observator fiind constănțeanul Osman Yuksel.
„Din start vreau să spun că nu caut nicio scuză pentru înfrângere. Dacă am pierdut, am pierdut din vina noastră și îmi asum eșecul. Dar eu ca antrenor am obligația să apăr interesele clubului și sportivele mele.
Am pierdut la două goluri, dar la fel de bine puteam câștiga noi, orice rezultat ar fi fost nu schimbă cu nimic ce se va întâmpla în viitor. Este și un meci retur și ambele echipe vor merge la turneul de promovare în Liga Florilor din luna mai 2024. Deci nu reprezintă niciun fel de panică. Se spune în sport că se dă 5 la sută sau 10 la sută pentru gazde. Ok, am înțeles. Rolul tuturor la o competiție sportivă este să asigure un climat de fair-play. Au fost multe faze clare de faulturi, aruncări de la 7 metri neacordate. În astfel de faze similare au fost judecate diferit”, a declarat Marius Dănuleț, după care a prezentat mai multe faze incriminate.
„Mai grav este că se periclitează integritatea corporală a jucătoarei noastre. Jucătoarea era în săritură, cu intenție clară de a arunca la poartă, un apărător care vine din lateral, fără a avea nicio intenție de a juca mingea, ci doar de a bloca acțiunea atacantului, iar fata noastră este pur și simplu trântită la pământ. La faze similare, la cealaltă echipă s-a dat 7 metri și eliminare. La noi, doar 9 metri. Asta este golăneală! Poate părea dur acest termen, dar mi-l asum.
Este golăneală, pentru că nu are nimic de-a face cu spiritul sportiv, cu fair-play-ul, cu o competiție sportivă în care se dorește ca cel mai bun să câștige. Asta are de-a face cu golăneala, este o acțiune îndreptată direct împotriva unui jucător pentru a-i provoca o accidentare destul de gravă. Numai norocul a făcut ca acea jucătoare aflată în săritură, la aterizare să nu dea cu capul de podea și să nu sufere alte leziuni. Dacă la alte faze mai zici ok, este vorba de 5 la sută sau 10 la sută pentru gazde și mai înțelegi niște lucruri, aici deja este vorba despre integritatea sportivelor și este grav”, a completat antrenorul echipei ieșene, Marius Dănuleț.
Acesta și-a continuat apoi tirada la adresa arbitrilor: „Erau la 2 metri de fază. Eu întreb: Chiar nu a văzut? Chiar nu cunoaște regulamentul? Sau nu a vrut să-l aplice? Să răspundă cine vrea. Cum adică atâta pot dacă aici o văd și dincolo nu o văd? Ce să înțeleg, că într-un careu atât a putut și aici a putut mai mult? Cum să interpretez aceste situații? În prima repriză echipa gazdă trebuia să joace suplimentar 8 minute din 30 în inferioritate numerică și am avut 3 lovituri de la 7 metri clare neacordate. În economia unui joc contează mult, mai cu seamă că sunt două echipe egale. La alte meciuri diferența dintre noi și alte echipe este destul de mare și astfel de greșeli nu se simt. Dar când diferența este aproape inexistentă și ambele echipe sunt egale, orice decizie cântărită diferit în situații similare înclină balanța în favoarea altei echipe”.
Dănuleț spune că aceste „golănii” vor avea un efect mult mai grav decât pierderea unui joc. Tehnicianul crede că mulți părinți își vor retrage copiii de la handbal când vor vedea astfel de lucruri necurate.
„Eu îmi dorec ca această competiție să se desfășoare până la capăt în condiții corecte, în spirit de fair-play. Să fie luptă egală, fără ca vreo echipă să beneficieze de nu știu ce avantaj, pe criterii poate de obediență sau extrasportive. Toate echipele să aibă șanse egale. Deși a fost o înfrângere, nu am ce să le reproșez fetelor, le-am felicitat pentru evoluție. Au dat totul pe teren. Nu facem decât să îndepărtăm copiii de pe terenul de handbal. Acesta poate fi efectul cel mai grav al factorilor externi, al acestor golăneli, în jocul de handbal. Dacă părintele unui copil aflat la inițiere vede astfel de faze, mi-e teamă că acel copil nu va mai veni la handbal”, a mai transmis antrenorul Iașiului.
Marius Dănuleț nu se teme de o suspendare din partea Federației Române de Handbal și spune că nu vede un motiv pentru a fi sancționat după aceste declarații, întrucât spune adevărul.
„Pentru ce suspendare? Eu știu că suspendări se dau pentru lucruri neadevărate. Dacă doresc să mă suspende, să mă suspende. Este un regulament. Dacă eu am încălcat regulamentul o să plătesc, așa cum ar trebui să plătească și cei care încalcă alte regulamente. Dar sunt convins că în România încă am dreptul să mă apăr. Și nu cred că este vreo literă de regulament în care dacă prezint fapte pot să fiu acuzat. De ce? Este părerea mea, este ceea ce simt, este ceea ce îmi transmit sportivele din teren. Așa cum eu le cer la antrenament să intre în teren și să dea totul pentru a câștiga meciul, ala și eu trebuie să merg după meci să le iau apărarea”, a explicat tehnicianul echipei CSM Iași 2020.
Antrenorul echipei CSM Iași 2020 trage un semnal de alarmă și speră ca echipele care vor promova în luna mai a anului viitor, de la turneul final, să o facă pe criterii sportive, nu ajutate din exterior.
„Repet, îmi asum în totalitate acest eșec, nu vreau să caut scuze, dar trebuie să trag un semnal de alarmă pentru viitor. Vreau ca cine promovează din șase echipe, să o facă pe criterii sportive, de valoare, pe merit. În ultimii 10 ani, la această competiție nu a fost niciodată o luptă mai aprigă ca anul acesta, ca 6 echipe să-și anunțe intențiile de promovare. Doar două echipe merg pe ruta directă, alte 4 rămân în Liga a 2-a.
Nu vreau ca una care nu promovează să rateze obiectivul pe alte considerente decât cele de valoare, sportive, merit și atât. Dacă Iașiul merită, să fie acolo. Dacă nu merită să fie în prima ligă, să nu promoveze”, a punctat Dănuleț.
Acesta a rămas contrariat de calificativul primit de brigada de arbitri din partea observatorului federal. Potrivit lui Dănuleț, arbitrii Adrian Manafu (București) și Daniel Pavel (Buzău) ar fi primit un raport favorabil din partea observatorului Osman Yuksel.
„Memoriul l-am depus înainte de meci, pentru că am solicitat prezența unui observator, care la meciurile de Liga a 2-a nu este obligatoriu. Prin această solicitare consider că am tras deja un semnal de alarmă că nu acceptăm altceva decât zona sportivă, zona corectă. Din păcate, vă spun sincer că după meci nu am mai depus memoriu. Din punctul de vedere al regulamentului un memoriu nu întoarce rezultatul sub nicio formă. Probabil arbitrii puteau sau nu să fie suspendați, dar în mod normal delegatul jocului trebuia să prezinte corect ce s-a întâmplat. Se putea ajunge la o suspendare prin prezența delegatului și întocmirea unui raport de observare conform cu cele întâmplate acolo. Dar am auzit că acel arbitraj a primit calificativul bine.
Noi am ținut o jucătoare precum Borges Lima cu sciatică pe bancă, pentru a nu risca o accidentare, dar începe meciul și vin aceste faze de golăneală, în care adversarul pune în pericol iminent de accidentare sportivele din teren. De aceea sunt foarte supărat”, a conchis Dănuleț.
În primele șase etape ale Seriei B atât CSM Galați, cât și CSM Iași 2020 au disputat câte cinci meciuri. Dunărencele sunt pe primul loc, cu 15 puncte, fiind urmate de echipa ieșeană – 12 puncte. Ambele echipe au șanse mari să meargă braț la braț la turneul final din primăvara anului viitor, fiind de departe cele mai bune din serie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER